Saturday, May 22, 2010

Seminar BICARA ULAMA ALAM MELAYU: Menyingkap Wasilah Perjuangan

Assalammu'alaikum Wr. Wbt.

Sekali lagi ingin diwar-warkan bahawa esok akan diadakan satu seminar, seperti judul di atas. Seminar ini telah dimaklumkan pada entri sebelumnya. Cuma entri ini hanya berkongsi sedikit pendahuluan berhubung seminar yang akan diadakan itu, sumber adalah diambil dari blog penganjur (klik sini).

Seminar “BICARA ULAMA’ ALAM MELAYU : Menyingkap Wasilah Perjuangan


*Poster juga diambil dari blog penganjur*

Pendahuluan: 
Peranan ulamak melayu dalam penyebaran ilmu-ilmu Islam di nusantara ini memang tidak boleh dinafikan lagi. Sejak kurun ke 17 lagi ulama melayu sememangnya terkenal dengan keilmuan dan ketokohan mereka bukan sahaja di nusantara tetapi juga di tanah asing seperti Makkah AL Mukarramah.Sebagai contoh, tokoh seperti Syeikh Arshad AlBanjari umpamanya memang terkenal sehinggakan susur galur keturunannya pun menjadi ulamak-ulamak terkenal di seluruh nusantara.

Seminar ini sebenarnya berhasrat untuk mengenang jasa tokoh ulama dan indivdu yang sangat berjasa dalam penyebaran ilmu-ilmu Islam samada melalui penulisan dan pengajarannya.

Tokoh seperti Tuan Hj Muhammad Saaid Mufti (Kadhi Jitra) sebagai contoh merupakan guru agama kepada kerabat diraja Kedah dan antara pengarang terawal kitab tafsir Al Quran Berbahasa Melayu. Kitab Tafsir Nurul Ehsan karanngannya masih lagi terjual dan digunapakai dalam kelas-kelas pengajian tafsir di mana-mana pun di nusantara ini.

Manakala individu seperti Almarhum Ustaz Wan Mohd Shaghir b. Wan Abdullah yang merupakan cucu kepada Syeikh Ahmad Al Fatahni dikategorikan sebagai tokoh yang berjasa dalam mengembalikan kehebatan ulamak melayu silam melalui kajian dan penulisan semula yang diusahakan oleh beliau. Keilmuan beliau juga adalah diakui sehingga menjadi pakar rujuk kepada pelajar-pelajar universiti dan orang awam mahupun ahli agama dalam soal pendapat-pendapat dan keilmuan ulama-ulamak melayu nan silam. Beliau bolehlah dianggap sebagai pencungkil dan orang yang mempertahankan kehebatan ulama nusantara. Tidak keterlaluan dikatakan bahawa beliau telah membuka jalan untuk orang-orang yang mencintai ilmu untuk menghargai dan mencintai tulisan dan jasa-jasa ulama-ulamak melayu yang terdahulu.

Seminar ini juga bakal berkongsi dengan para peserta seminar tentang ketokohan Tuan Haji Zain b. Abdul Rahman seorang tokoh agama pada zamannya yang menjadikan kitab Al Hikam sebagai teks kajiaan dan bacaan dalam pengajarannya kepada murid-murid beliau. Beliau merupakan anak murid kepada Tuan Haji Muhammad Saaid Mufti (Kadhi Jitra) sebelum melanjutkan pelajarannya ke Mekah. Beliau juga merupakan anak murid bahkan juga rakan seperjuangan semasa menuntut ilmu di Mekah. Sungguhpun beliau tidak terkenal tetapi ketokohannya dapat dirasai oleh anak-anak murid beliau sehinggakan anak-anak murid beliau juga mempunyai anak-anak murid yang sangat ramai selepas kepulangannya ke rahmatullah. Memang benarlah kata-kata orang hikmah bahawa pendidikan yang terdapat dalam Al Hikam bukanlah untuk menjadi megah di mata masyarakat bahkan untuk menjadi hamba Allah yang sejati.

Kesimpulannya seminar ini bakal menyingkap wasilah perjuangan, jasa dan jerih payah tokoh-tokoh yang tersebut di atas dalam sumbangannya kepada anak bangsa agar mencintai ilmu-ilmu Islam bagi meneruskan perjuamgan dan memartabatkan Islam sebagaimana kehendak Allah dan Rasul-Nya.

Objektif:

  1. Menyingkap ketokohan ulama dan ahli agama dalam penyebaran ilmu-ilmu Islam kepada umat Islam
  2. Menghargai dan menghayati jasa dan peranan ulamak-ulamak Melayu.
  3. Menyemai tradisi semangat cintakan menuntut ilmu dan berguru dengan sebenar guru dalam menuntut ilmu.

Sasaran peserta:
Terbuka kepada semua lapisan masyarakat samada pelajar mahupun golongan profesional.

Dijadualkan pada :
23hb Mei 2010 (Ahad) 9 Jamidulakhir 1431
Dari jam 8.30 pagi ~ 1.30 petang
Di Dewan Seminar, Mesjid Negeri Selangor, Shah Alam

Pendaftaran penyertaan & Pertanyaan:
Sila hubungi Sdr Rizal 016-7049076 / Sdr Zaid 019-2202327

No comments: